De ene mindfulness-techniek die angst onmiddellijk elimineert

De ene mindfulness-techniek die angst onmiddellijk elimineert

Angst is een veelvoorkomende emotie die veel mensen ervaren. Het kan een overweldigende en beangstigende ervaring zijn, maar gelukkig is er een eenvoudige mindfulness-techniek die kan helpen om angst onmiddellijk te elimineren.

Wat is angst?

Angst is een natuurlijke reactie van het lichaam op een bedreiging of een situatie die als bedreigend wordt ervaren. Het is een alarmsignaal dat ons waarschuwt voor gevaar en ons aanzet om actie te ondernemen om ons zelf te beschermen. Maar voor sommige mensen kan angst een chronische toestand worden, die het dagelijks leven beïnvloedt en het vermogen om te functioneren beperkt.

De oorzaak van angst

Angst kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals:

 • Stress en druk op het werk of thuis
 • Relatieproblemen
 • Financiële zorgen
 • Gezondheidsproblemen
 • Traumatische ervaringen

De mindfulness-techniek

De mindfulness-techniek die angst onmiddellijk elimineert, is de "4-7-8-ademhalingstechniek". Deze techniek is eenvoudig te leren en kan overal worden toegepast, op elk moment van de dag.

Hoe werkt de 4-7-8-ademhalingstechniek?

 1. Adem in door je neus: Adem in door je neus en tel tot 4. Zorg ervoor dat je ademhaling diep en rustig is.
 2. Houd je adem vast: Houd je adem vast en tel tot 7. Dit helpt om je lichaam te kalmeren en je geest te focussen.
 3. Adem uit door je mond: Adem uit door je mond en tel tot 8. Dit helpt om alle spanning en angst uit je lichaam te laten gaan.

Hoe werkt de 4-7-8-ademhalingstechniek tegen angst?

De 4-7-8-ademhalingstechniek werkt tegen angst door:

 • Het kalmeren van het zenuwstelsel: Door diepe, rustige ademhalingen te maken, kalmeert het zenuwstelsel en wordt de productie van stresshormonen verminderd.
 • Het focussen van de geest: Door de aandacht te richten op de ademhaling, wordt de geest gefocust en worden angstige gedachten en gevoelens verminderd.
 • Het laten gaan van spanning: Door de ademhaling uit te laten gaan door de mond, wordt alle spanning en angst uit het lichaam laten gaan.

Tips voor het toepassen van de 4-7-8-ademhalingstechniek

 • Oefen de 4-7-8-ademhalingstechniek regelmatig, zodat het een automatisme wordt.
 • Gebruik de 4-7-8-ademhalingstechniek op momenten dat je je angstig voelt.
 • Combineer de 4-7-8-ademhalingstechniek met andere mindfulness-technieken, zoals meditatie en yoga, voor een nog groter effect.

Conclusie

Angst is een natuurlijke emotie, maar het hoeft niet een chronische toestand te zijn. De 4-7-8-ademhalingstechniek is een eenvoudige en effectieve mindfulness-techniek die kan helpen om angst onmiddellijk te elimineren. Door regelmatig te oefenen en de techniek toe te passen op momenten dat je je angstig voelt, kan je het vermogen om met angst om te gaan verbeteren en een meer rustig en kalm leven leiden.

Gerelateerde Berichten